12 STEPS OF TRANSITION

IZOBRAŽEVALNI SEMINAR

PROGRAM ERASMUS +

KOSTANJEVICA NA KRKI, 12. - 20. OKTOBER 2015

Zdi se, da skupnostim, družbam in sistemom, v katerih živimo in delujemo, element odpornosti (resilience) močno primanjkuje. Naša kolektivna imunost na gospodarsko krizo, nihanja na področju konvencionalnih energetskih virov in podnebne spremembe je izjemno pičla - tako v Sloveniji kot tudi drugod po svetu. Manjka učinkovite samo-organizacije, zmožnosti prilagoditve ter sposobnost zamišljanja in načrtovanja odpornih skupnosti (resilient communities), ki je predpogoj za njihovo kakovostno delovanje. 

Na mednarodnem seminarju, ki je med 12. in 20. oktobrom potekal v Kostanjevici na Krki, smo zapolnjevali vrzel na tem področju in spoznali metode Tranzicijskega gibanja. Sodelovalo je 24 akterjev iz osmih evropskih držav (Portugalska, Španija, Italija, Grčija, Madžarska, Nemčija, VB, Slovenija). Aktivnosti programa so se odvijale po priloženem urniku. Projekt je bil sofinanciran s strani programa Erasmus +.

Tranzicijsko gibanje je pred približno desetimi leti v mestecu Totnes na jugu Anglije osnovala peščica povsem običajnih ljudi, ki jih je združilo spoznanje, da obstoječi družbeni sistem ni osnovan na samoobnovljivih virih, pač pa izčrpava okolje, prebivalstvo in - posledično - samega sebe. Kaj storiti, da ohranimo planet za prihodnje rodove in po svojih močeh prispevamo k drugačni, bolj vključujoči in pravični družbeni ureditvi? Če čakamo na vlade, da to opravijo namesto nas, bo najbrž prepozno. Če se dela lotimo kot posamezniki, bo naša moč bržkone premajhna. Če pa nam uspe ustvariti skupnost, ki deluje angažirano, ki prenaša trajnostne teorije v vsakdanjo prakso in vztrajno vpliva na odločevalce - potem smo morda dosegli dovolj, in ravno v pravem času. 

Od svojih začetkov je gibanje preraslo v globalno mrežo, ki navdihuje, podpira in izobražuje o ustanovitvi lokalnih skupnostnih pobud v tranzicijskem duhu. Potrjujejo ga številne lokalne pobude, povezane s pridelavo hrane, energetsko samozadostnostjo in uvajanjem alternativnih ekonomij. Skozi izkušnje je gibanje razvilo izjemno učinkovite metode in orodja za razvoj skupnosti, ki jih želimo predstaviti in poglobiti tudi na seminarju. 

Po svojih najboljših močeh smo prispevali k temu, da se metode tranzicijskega gibanja kot primera izjemno kakovostne prakse prenesejo v lokalna okolja širom Slovenije ter vseh sodelujočih partnerskih organizacij. 

Predavanja in predstavitve so potekale v seminarski sobi Gostilne Kmečki hram, delavnice pa na ulicah, trgih in dvoriščih starega mestnega jedra Kostanjevice na Krki. 

Aktivnosti so bile odprte za vse, ki so se jih želeli udeležiti. 

Kontaktni e-naslov: drustvo.terravera@gmail.com