Back to All Events

Poletne Igralnice


Kamenofoni

Med 4. in 8. avgustom bodo bližnjo okolico Kostanjevice na Krki, sence pod drevesnimi krošnjami, bregove potokov in obronke travnikov spet naselile poletne igralnice.  Potekale bodo od ponedeljka, 4. avgusta, do petka, 8. avgusta, vsak dan med 9. in 15. uro. Prijave sprejemamo na naslov poletjevgozdu@gmail.com, za vsa vprašanje in dodatne informacije pa sem na voljo tudi na telefonski številki 031 613 519 (Jana). Udeležba na delavnicah, ki so delno financirane s strani Občine Kostanjevica na Krki, bo tudi tokrat brezplačna za vse otroke. V primeru, da se otroci ne morejo udeležiti celotnih delavnic, so dobrodošli tudi za vsak posamezni dan. Glede malice bo letos na voljo vpisni list, da se bomo družine lahko izmenjale v prinašanju malice. Se zelo veselim in posredujem nekaj o vsebini in ustvarjalcih naših poletnih igralnic!

S pevko in poustvarjalko slovanskega ljudskega glasbenega izročila Matejo Gorjup bomo skozi gibalne igre, usmerjeno poslušanje, ples, muziciranje, druženje in petje odkrivali zvočne svetove in glasbo na sproščen način. Velik poudarek dela bo tudi na širšem odpiranju kreativnega polja, otroke bomo spodbujali k celostnemu dojemanju sveta in zdajšnjosti, za kar so pomembni odprti čuti. Prisluhnili bomo zvokom narave in odkrivali povezave med barvo, zvokom, vonjem in gibom. Zaslišali bomo, kaj vse nam poje, žubori, žlobudra, zveni, odmeva in se kotrlja.  

S slikarko Ano Kravanja bomo z raznovrstnimi barvami v življenje obudili star, zaprašen platneni indijanski šotor - tipi. Sestavili bomo tudi lutke iz cvetja in gozdnega materiala in jih obesili v šotoru in okrog njega. Sami bomo pripravili žajbljevo kadilo, z njim očistili prostor v tipiju in ga pripravili za sproščeno druženje. Nazadnje bomo vanj prinesli še vsak svoje glasbilo in zaigrali nanje, zapeli in zaplesali.

Z glasbenikom Samom Kutinom bomo izdelovali kamenofone (tolkala iz marmorja), balunofone (pihala iz plastičnih cevi), ektare (enostrunska brenkala), kazuje (pevska glasbila), klarinete iz slamic in še kaj. Ko bodo instrumenti pripravljeni, bomo preko delno vodene in proste improvizacije ustvarjali svoje zvoke in glasbo.

PS 1: Pri sodelovanju na likovnih delavnicah in muzikalnicah gre za necenzurirano ustvarjalnost, ne glede na tehnične sposobnosti. 

PS 2: Seveda bo vseskozi na voljo tudi ‘železni repertoar’ poletnih igralnic: plezanje po drevesih, brodenje po potokih, izdelovanje blatnih hiš za škrate in bivakov iz vejevja, ‘sabljanje’ z lesenimi palicami, spletanje venčkov iz travniškega cvetja, zasanjano zrenje … in še in še.