MEDNARODNA MLADINSKA IZMENJAVA, 15. - 26. SEPTEMBER, NOVO MESTO - KOSTANJEVICA NA KRKI

Med 15. in 26. septembrom je v Novem mestu in Kostanjevici na Krki potekala mednarodna mladinska izmenjava z naslovom ‘Misli izven okvirjev - Misli trajnostno’, na kateri je sodelovalo 40 mladih iz 8 držav (Portugalske, Italije, Madžarske, Romunije, Ukrajine, Turčije, Velike Britanije in Slovenije). Tema izmenjave je bila vloga mladih v trajnostnem razvoju, dogajanje pa je bilo zelo razgibano. Trge in dvorišča smo spremenili v popoldanska prizorišča poučnega in živahnega dogajanja: predavanj na temo lokalne samooskrbe, trajnostnega razvoja, tranzicijskih gibanj in alternativnih ekonomij; projekcij dokumentarnih filmov, glasbenih nastopov, uličnega gledališča in odprtih kulinaričnih-piknik delavnic. 

Več kot očitno je, da ima neoliberalni ekonomski model pogubne dolgoročne posledice, ki jih že občutimo na globalni ravni. Ena izmed najbolj učinkovitih alternativ temu uničujočemu toku je tranzicijsko gibanje, ki ga je skupina pobudnikov zagnala leta 2006 v britanskem mestecu Totnes in je povezano s pridelavo hrane, energetsko samozadostnostjo in blagovno menjavo oz. uvedbo lokalnih valut. Medtem, ko gibanje v kraju nastanka vključuje polovico (ok. 3000) prebivalcev, se v obliki Tranzicijske mreže širi po vsem svetu, navdihuje, podpira in izobražuje o ustanovitvi lokalnih skupnostnih pobud v tranzicijskem duhu. Vanjo je vključenih okoli 1400 mest, mestnih četrti in drugih civilnih pobud v več kot 40 državah. Z majhnimi koraki, a vztrajno si utira pot v politične strategije razvoja. Gibanje omogoča ljudem, da se povezujejo, združujejo in dobivajo moč, da oblikujejo državno politiko.    

Med nami so bili tudi pobudniki iz Totnesa, ki so orali ledino gibanju, kot tudi posamezniki in organizacije iz drugih evropskih držav, ki vsaka na svoj način v lastnih lokalnih okoljih uresničujejo temeljne premise trajnostnega razvoja in lokalne samooskrbe. Dopoldnevi so bili namenjeni izmenjavi izkušenj in primerov dobrih praks med partnerskimi organizacijami, popoldne in zvečer pa smo dogajanje preselili med ljudi - naključne sprehajalce, lokalne eko navdušence, priložnostne gurmane in vse, ki so se nam želeli pridružiti v naših prizadevanjih po odgovorni, etični in solidarni družbi.  

Mladinska izmenjava je bila sofinancirana iz programa Erasmus plus.