top of page
409969203_739658224852107_3273454321520292577_n.jpg

Nestrpno smo pričakovali intenzivno 'Delavnico pripovedovanja', ki jo je za naše udeležence usposabljanja za medkulturne vodnike v okviru projekta 'Migrantour: Poti in vezi' izvedla pripovedovalka, violinistka, aktivistka, mentorica in direktorica norveškega pripovedovalskega festivala Lina Teir. Potekala je med 4. in 7. decembrom 2023 v Centru Rog. 

 

Udeleženke so osvajale veščine nastopanja v javnosti in medkulturne komunikacije. Ustvarili smo varen prostor, ki jim je omogočal, da sproščeno delijo svoje osebne zgodbe, ter zgodbe prostorov, iz katerih izhajajo. Vloga pripovedovalk je ključna pri posredovanju pripovedi o migracijah, ki jo bodo med sprehodi podajale skozi lastna pričevanja in konkretne primere, hkrati pa pri občinstvu s tem vzbujajo empatijo kot osnovo za preseganje morebitnih stereotipov in predsodkov.

"To ni bila le delavnica. Bilo je življenje v malem. 

Ko me kdo vpraša, kaj smo počeli, odgovorim, da sicer lahko opišem tehnike ali naloge, ki smo jih opravljali. Vendar bo ostalo le pri nalogah in tehnikah. So odlične, lahko jih uporabiš, vendar niso tako dragocene, če jih nisi izvajal v vzdušju, ki ga je ustvarila Lina. Kot ekipa smo se zelo zbližali, se odprli, jokali in se smejali, na koncu teh štirih dni pa smo skupaj ustvarili sprehod, na katerem smo prepletli svoje zgodbe, izbrali le nekaj mest, a na njih izrazili tako veliko. 

Poleg tega, da sem odnesla ogromno znanja, čutim vrednost nečesa nematerialnega, kar sem prejela na tej delavnici.

Kljub temu da smo govorili pet jezikov, med nami ni bilo nesporazumov, saj je obstajal jezik glasbe, jezik telesa, jezik čustev. Pet ur vsak dan je minilo neopazno in lahkotno, kot ptica. 

 

Struktura, vizualna vsebina in čustvena komponenta so bili zame zelo pomembni. Kot matematičarki mi je pomembno, da imam jasna navodila, kot so Dogodek - Opis - Čustva, ter da lahko takoj vidim predstavo za enega igralca in jo odigram sama. Poslušati teoretični del o simbolih in svetlih točkah v sivi zgodbi, ki je podprt s primerom, ki ti omogoča, da premisliš in podoživiš svojo izkušnjo ter takoj najdeš svoj osebni simbol - to je neprecenljivo.

Spomniš se podrobnosti, na katere nisi nikoli pomislil, kot je na primer domišljija - podoba. In nenaključna naključja, kot sta enaka barva obleke in predstavitev v programu PowerPoint. Navdušilo me je, kako spretno nas je Lina pripeljala do točke, ko smo iz nezanimivega dejstva razvili celotno zgodbo. Resnično sem navdušena. Zelo sem hvaležna za priložnost, da sem lahko sodelovala pri tem projektu. 

Hvala ti, ptica, da si nam zapela svojo zgodbo in nas navdihnila za petje!!"

 

(Svitlana Kuz, udeleženka programa)

Projekt 'Migrantour: Poti in vezi' je financiran iz sredstev finančnega mehanizma EGP in Norveške/ ACF Slovenija

Active-citizens-fund_4x.png
00_logo-škrateljc-COL-transp.png
Screenshot 2023-05-17 at 22.23.12.png
TerraVeraLogoTransparent.png
Logomedsignatur_OsloMet-01.png.jSf5qInWMdlnLadjgBkA.IccGFBvNT1.jpg

GALERIJA

CELOTNI NASLOV PROJEKTA

MIGRANTOUR: POTI IN VEZI (Krepitev vloge priseljencev v razvoju medkulturnega in brezogljičnega turizma)

KOORDINATOR

PARTNERJI

Društvo Terra Vera

Zavod Oloop (Slovenija)

Zavod Škrateljc (Slovenija)

OSLOMET - Oddelek za umetnost, oblikovanje in gledališče (Norveška)

ČASOVNICA

1. maj 2023 - 30. april 2024

PROGRAM/ PODPORA

Program ACF v Sloveniji

2014 - 2021

30+

UDELEŽENCEV

12

MESECEV

4

PARTNERJI

5

RAZVITIH NOVIH PRODUKTOV

bottom of page