top of page
20210416_165357.jpg
od 2 do 20 oseb-9.png

Uskoška pot je zgodba o meji, ki ločuje in združuje hkrati. Ustvarili smo jo na podlagi ustnih pričevanj ljudi, ki živijo v obmejnem pasu Gorjancev. Skozi življenjske zgodbe, vsakdanje prigode in izkušnje obmejnih prebivalcev vstopimo v svet manj vidnih zgodovin, ki so v veliki meri povezane z vplivi obdobja Vojne krajine na lokalno kulturno dediščino. Gorjanci postanejo stičišče raznolikih kultur, katerih drobce najdemo povsod: v zgodbah, toponimih, v pripravi lokalne pogače, v starem črneškem stolpu. Dotaknemo pa se tudi tem, povezanih s sodobnimi migracijami in razlogi zanje.  Izzivi meje so namreč vselej aktualni in pohod omogoča, da o njih izvemo iz prve roke.   

 

Krožna pot je izrazito panoramska, kraški reliefi odstirajo čudovite razglede na Kostanjevico na Krki z Galerijo Božidar Jakac na eni strani in neukrotljive naravne predele na drugi. V Črneči vasi se povzpnemo v vrh zvonika Stražnega stolpa, na gozdnih grebenih okusimo plodove letnih časov in spotoma nazdravimo s frankinjo ali cvičkom, zaščitnima znakoma tega območja. Pot je lahka, dolga 7 kilometrov, primerna tudi za otroke in starejše. Za raziskovalce neuhojenih poti, iskalce miru in ozaveščene popotnike, ki želijo spoznati vzroke in posledice selitev v preteklosti in sedanjosti skozi zgodbe obmejnih vasi

 

Uskoška pot je vključena v evropsko mrežo medkulturnih poti Migrantour. 

 

CENA

od 1 do 8 oseb: 80 EUR

od 9 do 20 oseb: 10 EUR na osebo

Ker naravno okolje Gorjancev nudi idealne možnosti za samooskrbo, vodenju po želji dodamo piknik košarico z lokalnimi dobrotami, ki jih na okoliških kmetijah izberem posebej za vas in se spreminjajo z letnimi časi. Okusi in vonji so namreč ključ do popolnega lokalnega doživetja, ki zlepa ne bo utonilo v pozabo. Cena košarice je odvisna od aktualne ponudbe lokalnih ponudnikov. Za več informacij nas kontaktirajte. 

SKUPAJ BOMO RAZISKOVALI:
Host.jpg

 

Kdo so bile ženske v belem, ki so z oslički ničkolikokrat prehodile Gorjance?

IMG_9137.jpg

 

Katere jezike so v času Vojne krajine govorili gozdni razbojniki?

DSC_5379.jpg

 

 

Kaj pomeni 'cop na lop'?

bottom of page